Van Rijn roept op tot Europese samenwerking bij bestrijding dementie

 

Extra aandacht.

Praktische, Europese samenwerking is nodig om dementie met succes te bestrijden. Afgezien van onderzoek naar de oorzaken en eventuele genezing van de hersenaandoening van de hersenaandoening is daarom extra aandacht nodig voor de mensen met dementie.

Dit zei staatssecretaris Van Rijn tijdens zijn toespraak op de EU-conferentie over dementie in Slowakije. Daarvoor sprak hij al met bewindspersonen uit Malta en Slowakije over het belang van internationale samenwerking tegen dementie. Deze aanpak was een speerpunt van het Nederlandse EU voorzitterschap in 2016.

We blijven veel wetenschappelijk onderzoek doen naar dementie.  Zolang dementie nog niet genezen kan worden, moeten we daarnaast ook veel aandacht hebben voor mensen met dementie. Die wonen meestal thuis. In andere Europese landen misschien nog wel meer dan bij ons.

In Nederland is de campagne ‘Samen dementievriendelijk’ gelanceerd om besef en begrip van dementie te vergroten. Daarnaast is er het Deltaplan Dementie. Dit plan is onder andere gericht op (internationaal) onderzoek naar behandeling, genezing en voorkomen van dementie.

Ongeveer 260.000 mensen in Nederland hebben dementie. Verwacht wordt dat dit aantal stijgt in 2050 tot 400.000.

Mensen leven gemiddeld 8 jaar met dementie: 6 jaar thuis en 2 jaar in een zorginstelling.